İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA Almanya’da Yapılacak Deneyde Tam Zamanlı Yatalaklık Öneriyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Almanya’da yapılacak olan deneyde, mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırmak için gönüllülere para karşılığında “tam zamanlı yatalaklık” öneriyor. Deneyde yemek yemek, su içmek, tuvalete gitmek hatta video oyunu oynamak bile yalnızca yatarak yapılacak.

AYAKTA DEĞİL! YATARKEN TEST EDİLECEK

NASA’nın insan araştırmaları programından Dina Fine Maron, deneyin uzun süreli uzay yolculuklarının etkilerini anlamayı amaçladığını ifade ederken, detaylar sıra dışı: Katılımcılar baş aşağıya eğik pozisyonda yatıyor ve 60 gün boyunca ne olursa olsun oturmalarına asla izin verilmiyor.

Daha önce aynı deneye katılan gönüllü Andreas Joshi ise yaşadıklarını NASA’nın podcast’inde anlattı. Joshi, ilk gece yaşadıklarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“İlk gece sırt ağrısı ve nefes darlığıyla geçti. Organlar başa doğru kayıyor ve göğse baskı yapıyor. İnanılmaz bir his!”

Ancak Joshi üçüncü günden sonra bu duruma alıştığını ve beşinci gün itibarıyla “yeni normali” benimsediğini söylüyor. En zor kısmı mı? Yürümek değil, oturmak!

24 SAAT KAMERALI TAKİP

Gönüllüler yataktan bir saniyeliğine bile ayrılamıyor. Her hareketleri kamerayla izleniyor, diz kırmak bile yasak. Deney kapsamında yapılan testler arasında kan alımları, MRI taramaları ve bilişsel ölçümler bulunuyor.

HEDEF: SAĞLIKLI ŞEKİLDE MARS’A ULAŞMAK

Nörolog Seward Rutkove bu deneyin Mars’a yapılacak altı aylık görevleri simüle ettiğini dile getirirken, NASA’nın asıl hedefi net:

Ay’a ve Mars’a giden astronotların görev esnasında fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kalmasını sağlamak. 2028’e kadar onlarca gönüllü üzerinde tekrarlanacak bu testler, insan vücudunun uzaya uyum sağlama kapasitesine dair önemli ipuçları verecek. Elektriksel kas uyarımı ve denge eğitimi gibi yöntemlerle, astronotların Dünya’ya döndüklerinde yeniden yürüme ve görev yapma hızlarının artırılması hedefleniyor.

 

Related Posts

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

Video üreten yapay zeka Google Veo’ya rakip geldi: Midjourney V1

Yapay zekâ destekli görsel üretimiyle tanınan Midjourney, merakla beklenen video oluşturma modeli “V1”i duyurdu. Artık kullanıcılar, bir görsel yükleyerek bu görselden beşer saniyelik dört farklı video elde edebilecek. V1 modeli sadece Discord üzerinden ve ilk aşamada sadece web’de kullanılabiliyor.

iOS 26’nın sırları ortaya çıktı: Yenilikler sizi saşırtacak! Güncelleme alacak modeller hangileri?

Apple, WWDC 25’te yeni nesil işletim sistemlerini geçtiğimiz günlerde tanıttı. iPhone’lar için duyurulan yapay zeka destekli iOS 26, birçok yenilik sunuyor. iOS 18’den sonra iOS 26 adını alan sürüm, “Liquid Glass” tasarım anlayışıyla geliyor. Yarı …

İtalya Rallisi’ni Sebastien Ogier kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 6. ayağı İtalya Rallisi’ni, Toyota Gazoo takımından Sebastien Ogier kazandı.

Dodge Charger Daytona’da ‘hayalet hızlanma’ paniği

Otomotiv testleriyle tanınan Edmunds.com’un da deneyimlediği bu durum endişe yaratırken, üretici Stellantis ise ‘frenle sürüş’ adlı bir güvenlik özelliğinin devreye girdiğini ve normal çalıştığını savunuyor. Chris Perkins tarafından kaleme alınan ve …

E-ticarette satış hacmi 3 trilyon TL’ye ulaştı

Bu yıl dördüncüsü yayımlanan Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporuna göre e-ticaret üzerinden yapılan alışverişlerde yaygın olarak kart kullanımı tercih edilse de dijital cüzdanların da ivme kazandığı bir döneme girildiği belirtildi. Raporda ayrıca Ticaret Bakanlığı verilerine göre, e-ticaret satış hacminin 2024 yılında yüzde 61,7’lik artışla 3 trilyon TL seviyesine ulaştığı vurgulandı.