Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Eyüpsultan’daki ölümlü kaza sonrası ABD’ye kaçan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’la ilgili açıklama yaptı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, PD yazarı Feramuz Erdin’in iki gün önce “ABD Timur’u neden vermez” başlıklı analiz haberinde değindiği, “Türkiye ABD’de yargılama yoluna yüklenmeli” görüşüyle ilgili ilk kez açıklama yaptı. Tunç, Eyüpsultan’daki ölümlü kaza sonrası ABD’ye kaçan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur ile ilgili konuştu.

Yaralanan, vefat edenlerin yakınlarının tazminat davası açmaları durumunda tedbir konulabileceğini aktaran Tunç, “Cezai açıdan soruşturma kapsamında tutuklama kararı yargılama makamlarınca verildi. Eylem Tok’un asistanı o gece kaçmalarına yardımcı olan kişi. Bir de yaralananlardan birinin telefonunu oradan almış, o da delilleri yok etme anlamında bir hareket. Onun hakkında da yargılama makamlarınca adli kontrol kararı verildi. Baba hakkında da adli kontrol kararı verildi.” dedi.

Bakan Tunç’un açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

“DOSYADA BİR EKSİKLİK YOK ŞU ANDA İADEYLE ALAKALI”

Bizim geçici tutuklama kararının uygulanması. Yani biz diyoruz ki, geçici tutuklama kararımız var, tutuklayın ve bize teslim edin. Biz yargılama yapacağız diyoruz. Şimdi oradan cevap bekliyoruz. Dosyada bir eksiklik yok şu anda iadeyle alakalı. Bizim ülkemizin kanununda da vatandaş iade edilmez diye bir kural var. Ama bu kesin bir kural değil. Burada annenin suçu bakımından işte alt soy, üst soy suçluyu kayırma suçundan cezasızlık durumu var deniyor. Sadece suçluyu kayırma olarak da görmemek lazım. Delillerin yok edilmesi, yaralıları öylece bırakıp gitmek gibi birçok suç olabilir.

“İFADESİNİ ALMADAN CEZALANDIRMA YOLUNA GİDEMİYORUZ”

Biz soruşturmayı açarız. Ama yargılama yapabilmemiz için ifadesinin alınması lazım. Kaçak şahıs statüsüne giriyor. Kaçak şahısla ilgili olarak en son Anayasa Mahkemesi, ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verdiğinizde bile kaçak şahsın ifadesini almanız gerekir diyor. En son yaptığımız düzenleme de bununla ilgiliydi, 8. Yargı Paketi’nde. Dolayısıyla biz ifadesini almadan cezalandırma yoluna gidemiyoruz.

ABD YARGILAYABİLİR

(ABD makamları) Yargılayabilir. Yani der ki “Sen yabancı ülkede bir yabancıya karşı suç işledin, benim vatandaşımsın, dolayısıyla seni benim kanunuma göre yargılayacağım” diyebilir.

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir