Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Aksaraylı Kadının Karaciğer Nakliyle Kurtulduğu Tıbbi Bitki Çayları Kontrolsüz Kullanıma Dikkat Çekiyor

Aksaray’da 24 yaşındaki bir kadının, zayıflamak için sık sık tükettiği poşetli bitki çayı sebebiyle karaciğer yetmezliğine bağlı komaya girmesi ve sonrasında ancak karaciğer nakliyle hayata tutunabilmesi tıbbi bitki çaylarının kontrolsüz ve denetimsiz kullanımındaki riskleri yeniden gündeme getirdi.

Türkiye gazetesine göre, Sağlık Bakanlığı, geleneksel bitkisel tıbbi ürün sınıfında yer alan tıbbi bitki çaylarının ruhsatlandırılması ve eczanelerde satılması için harekete geçti.

“Sinir sistemi ile damar hastalıklarına zemin hazırlıyor”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu ürünlerin denetimsiz şekilde piyasaya sunulması halk sağlığı açısından ciddi riskler doğuruyor. Çayların içinde iki bin civarında aktif kimyasal madde var. Çok önemli kısmı sinir sistemi ile damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Gen zararı da yapıyor. Sadece onaylı çaylar içilmeli.”

TİTCK tarafından kantarondan kişnişe, zerdeçaldan safrana, karanfilden rezeneye kadar 190 adet tıbbi bitki monografı hazırlandığını belirten Ayar, “Amacımız, geleneksel bitkisel tıbbi ürün kapsamında ruhsatlandırılan tıbbi çayların üretim kalitesinin artırılması, standardizasyon sağlanması, AR-GE faaliyetleri ve üreticinin desteklenmesi adına somut öneriler geliştirmek” dedi.

Başkent Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Başaran ise bitkilerin bilimsel isimlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, içerdiği farklı etken maddelerle bilinçsizce kullanılan bitkilerin ölümcül etkilere sebep olabileceğini belirtti. Başaran şunları söyledi:

“Zayıflama çayı olarak kullanılan Stephania tetrandra bitkisi yerine Aristolochia fangchi bitkisinin tüketilmesi sonucu Belçika’da 104 vaka görülmüş, 43 hastada böbrek yetmezliği gelişmiş, 30’u ölümle sonuçlanmış. Ülkemizde de papatya, kekik, kantaron gibi bilinen bitkilerin uzun süre ve yüksek dozda alınmasının ciddi karaciğer ve böbrek harabiyetine neden olduğu tespit edildi.”

Related Posts

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.