Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

“`html

Türk Toraks Derneği 28. Yıllık Kongresi’nde Çevresel Konular Ele Alınacak

Çevresel sorunlar ve sağlık üzerindeki etkileri tartışılacak.

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde çevresel kirlenme, göç ve küresel ısınma gibi önemli konular detaylı bir şekilde ele alınacak. Prof. Dr. Sibel Naycı, kongrenin temasının “Dünyamızın Değişimi ve Nefesin Geleceği” olarak belirlendiğini belirterek, “Sağlıklı bir gelecek, ancak sağlıklı bir gezegenle mümkündür,” ifadelerini kullandı. Dört gün sürecek kongre, 83 ana oturum, 6 uygulamalı çalıştay ve 10 fiziki kurs içerecek. Profesör, kongrede tartışılacak diğer konular arasında pandemiler, savaşlar ve diğer gelişmeleri de anarak, toplamda 1,200 katılımcının yer alacağını vurguladı.

Türk Toraks Derneği 28. Yıllık Kongresi

Kişi Başına Yıllık Doktor Ziyareti 11,4 Kez

Prof. Dr. Nurdan Köktürk, eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, öğretim üyeleri sayısındaki düşüşün ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye’deki 208 üniversitede 7 milyon öğrenci ve 180 bin öğretim üyesi bulunduğunu ifade eden Köktürk, tıp fakülteleri sayısının 1970’lerde yalnızca 9 iken 2022’de 118’e çıktığını belirtti. Bunun yanı sıra, hastanelerin sayısında da artışlar kaydedildiğini, ancak eğitim kalitesinin düşmemesi için dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Hastanelerdeki doktor sayısının artmasının, sağlık hizmetlerine erişimi artırmanın yanı sıra kaliteyi de yükseltmesi gerektiğine dikkat çekti.

Deprem Bölgesindeki Hava Kirliliği Artışı

Doç. Dr. Merve Erçelik, deprem bölgesindeki hava kalitesini inceleyen çalışmalar yaptıklarını belirtti. Çalışmalar, bölgedeki hava kirliliğinin deprem yılı boyunca %42 oranında arttığını ortaya koydu. Bu durumun, önümüzdeki yıllarda sağlık sorunlarını artırabileceğine dikkat çeken Erçelik, hava kirliliği ile mücadele edilmediği takdirde pek çok erken ölümün engellenebileceğini dile getirdi.

Hava Kirliliği ve Şehir Sağlığı Sorunları

Dr. Orbay Tutku Seren, Türkiye’deki hava kirliliğinin büyük bir halk sağlığı sorunu haline geldiğine dikkat çekti. Şehirleşmenin getirdiği olumsuz etkiler ve yeşil alanların azalması, hava kalitesini tehdit ediyor. Seren, acil önlemler alınmadığı takdirde, artan hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini artıracağına dair uyarıda bulundu.

Türkiye’deki Madencilik Faaliyetleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Dr. Selin Çakmakçı, Türkiye’deki madencilik uygulamalarının çevre ve sağlık için ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti. İkizköy Akbelen’deki kömür madeni faaliyetleri sonrası yapılan ölçümlerde, hava kalitesinin ciddi şekilde düştüğünü ve bu durumun halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Aşılama Önemli!

Doç. Dr. Nagehan Emiralioğlu Ordukaya, çocuklarda bulaşıcı hastalıkların artış gösterdiğine dikkat çekti. Menenjit aşısının aşılama takvimine alınması gerektiğini belirtirken, özellikle kızamık vakalarının son yıllarda arttığını ifade etti. Aşılama konusunda sağlık politikalarının güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çocuk Obezitesi Sorunu

Prof. Dr. Ayşe Tana, obezite sorununu gündeme getirerek, Türkiye’de her 5 çocuğun fazla kilolu olduğunu söyledi. Obezitenin çocukluk döneminde sorunlara yol açacağını ifade eden Tana, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunlarının obez çocuklarda sıklıkla görüldüğünü belirtti.

E-Sigara Kullanımında Artış

Prof. Dr. Saniye Girit, gençler arasında e-sigara kullanımının artış gösterdiğini, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. Sosyal medyanın ve influencerların bu konuda büyük rol oynadığını belirtti.

Silikozis: Yeni Bir Tehdit

Dr. Abdülsamet Sandal, silikozis hastalığının yeni mesleklerde ortaya çıkmaya başladığını belirtti. Yapay taş kullanımının bu durumu tetiklediğine dikkat çekti. Ayrıca, sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Pulmoner Rehabilitasyon ve Sağlık Sistemi

Prof. Dr. İpek Özmen, pulmoner rehabilitasyon programlarının etkinliğinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’de sağlık sisteminde yaşanan sorunları da gündeme getirerek, hastaların ihtiyaçlarının karşılanmasında aksaklıklar olduğunu ifade etti.

Sonuç: Önlemler Alınmalı

Prof. Dr. Levent Kenar, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı hazırlığın önemine vurgu yaptı. Gelecekte bu tür tehditlerle daha fazla karşılaşılabileceğini belirtti. Ayrıca, akciğer sağlığı uzmanlarının bu konularda bilinçli ve hazırlıklı olmasının önemini aktardı.

Bu kongre, sağlık profesyonellerinin bir araya geldiği önemli bir dönemdir ve gündemdeki konulara ilişkin çözümler üretilmesi hedeflenmektedir.

Türk Toraks Derneği 28. Yıllık Kongresi

“`

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.